EMDR Terapisi

EMDR Terapisi insanlarda yaşanan travmalar sonrası görülen depresyon, stres ve anksiyete bozukluklarının giderilmesi ve bu durum nedeniyle oluşan fobilerin hızlı ve etkili bir tedavi yöntemiyle iyileştirilmesi için uygulanan psikoterapi tekniğidir.

EMDR Terapisi temelinde kişinin göz hareketleri ile kendisini huzursuz eden düşüncelerden arınmasını amaçlamaktadır. Günümüzde birçok uzman insanların yaşadığı travmaların etkilerini yok edebilmek için bu yöntemi kullanmaktadır.

Hipnotik bir süreç olmayan EMDR Terapi sırasında kişinin bilinci yerindedir. Bu uygulama her yaş grubunda bireyin travmatik anılarını iyileştirmek için tatbik edilebilir.

Eğer geçmişte yaşadığınız olumsuz durumların psikolojik etkilerini üzerinizden atamıyor ve  destek almanız gerektiğini düşünüyorsanız Hemen Bize Ulaşarak randevu alabilir, Uzman Psikolog Gamze Göktürk tarafından yapılacak görüşme ile tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

EMDR Nedir?

İngilizce karşılığı Eye Movement Desensitization and Reprocessing olan EMDR Terapi Türkçe Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak ifade edilmektedir.

EMDR Terapi insanları kötü etkileyen yaşanmışlıklar sonrası ortaya çıkan duygusal, düşüncesel ve davranışsal problemlerin iyileştirilmesi için uygulanan etkili bir psikoterapi yöntemidir.

EMDR Terapisi kişinin gözlerini sola ve sağa hareket ettirmesi ile beyninin her iki yarım küresinin uyarılması esasına dayanarak uygulanmaktadır. Uzman Psikolog bu teknikle kişiyi rahatsız eden duygu ve düşünceler üzerine yoğunlaşmaktadır.

EMDR Terapisi ile kişinin zihninde yer etmiş olan kötü anılara müdahale edilerek bunların neden olduğu rahatsızlıklar ve olumsuz davranışlar düzenlenmektedir.

EMDR Terapisi Kimlere Uygulanır?

EMDR Terapi geçmişte yaşadığı kötü durumlar nedeniyle olumsuz duygu, düşünce ve davranışlara kapılan kadın veya erkek fark etmeksizin her yaştaki bireye güvenle uygulanabilen konforlu, etkili ve hızlı sonuç veren bir psikoterapi yöntemidir.

EMDR Terapisi insanların yaşadığı psikolojik travmaya yol açan birçok durumun iyileştirilmesi için kullanılabilmektedir. Uygulamanın en sık kullanıldığı durumlar arasında;

  • Kaygı Bozuklukları
  • Fobiler ve Davranış Bozuklukları
  • Stres Bozuklukları (Taciz, tecavüz, ölüm, işkence, kaza gibi olaylar sonucunda görülen)
  • Depresyon ve Stres
  • Cinsel İşlev Bozukluğu
  • Yeme – İçme Bozukluğu
  • Uyku Bozukluğu
  • Fibromiyalji
  • Migren ve Kronik Ağrılar
  • Performans Kaygısı

gösterilebilir.

EMDR Terapisi Nasıl Yapılır?

EMDR Terapisi Uzman Psikolog tarafından kişinin bilinci açıkken uygulanan bir psikoterapi tekniğidir. Uygulama sürecinde önce kişinin olumsuz etkilendiği bir anısını zihninde canlandırması ve iki yönlü uyarı verilmesi sağlanır.

Terapi sırasında verilen uyarılar kişinin gözlerini sağa – sola hareket ettirmesi, kulağına ses verilmesi ya da ellerine titreşim verilmesi şeklinde olabilir.

Uzman Psikolog kişinin hayal ettiği anı ve verilen uyarıları takip ederek kişide oluşan duygular üzerine yoğunlaşır. Bu noktadan itibaren olumsuz hisler oluşturan anılar yeniden işlenerek olumlu hale evrilir.

EMDR Terapisinin tamamlanması ile birlikte kişiler rahatsız edici anılarının neden olduğu olumsuz duygu ve davranışlardan arınmış olur.

EMDR Terapisi Aşamaları

EMDR Terapi uygulanırken hasta uzman terapist kontrolünde belirli aşamalardan geçirilir. Bu süreçte kişide rahatsızlıklara neden olan ve olumsuz izler bırakan durumlar tespit edilerek bu olguların üzerine gidilir.

EMDR Terapi Aşamaları sırasıyla;

  • Hastanın Geçmişinin Sorgulanması,
  • Terapiye Ön Hazırlık Yapılması,
  • Hastanın Değerlendirilmesi,
  • Hastanın Duyarsızlaştırması,
  • Hastaya Olumlu Düşüncelerin Yerleştirmesi,
  • Hastanın Bedeninin Taranması,
  • Terapinin Kapatılması,
  • Hastanın Yeniden Değerlendirmesi,

şeklinde listelenebilir.

EMDR Terapisi aşamaları tamamlandıktan sonra hastanın geçmişte yaşadığı travmatik anılar bugünkü duygu, düşünce ve davranışlarındaki etkisini yitirir. Yeniden Değerlendirme aşaması ile bu olumlu durumun kalıcılığı kontrol edilir.

EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?

EMDR Terapisinin hastaya uygulanması gereken seans sayısı hastanın yaşadığı problemlerin ve bu soruna sebep olan durumun boyutuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Bazı durumlarda EMDR Terapi ile 1 seans sonucu istenilen sonuca ulaşılabilir. Ortalama vakalarda 3 ile 5 seans uygulanması sonucu kişi kendisini olumsuz etkileyen kötü anılardan kurtulmakta, kendisinde görülen duygu ve davranış bozuklukları yok olmaktadır.

Zorlu vakalarda EMDR Terapinin 8 ila 10 seans uygulandığı ve bu süreç sonunda istenilen sonuca ulaşılabildiği durumlar da olmaktadır.