Aile ve Çift Terapisi

Aileler ya da Çiftler arasında yaşanan yakın ilişki değişimleri ve gelişimleri üzerine çalışma yapılan psikolojik terapi türüne Aile ve Çift Terapisi denir.

Uzman Psikolog eşliğinde yapılan Aile ve Çift Terapisi sayesinde çiftler ve aileler arasında görülen bir takım problemler ve zorlu süreçler ele alınarak çözüme ulaştırılmaya çalışılır.

Aile ve Çift Terapisi ile kişinin ailesi ya da eşiyle arasında sağlıklı bir iletişim, doğru bir etkileşim oluşturulması amaçlanır.

Tüm aileler içerisinde veya çiftler arasında iletişim bozuklukları olması, fikir çatışmaları meydana gelmesi mümkündür. Bazı kişiler bu gibi durumları yaşadıklarında kendilerini zorlu bir sürecin içerisinde bulurlar.

Uzman Psikolog Gamze Göktürk tarafından verilen Aile ve Çift Terapisi sayesinde kişiler hızlı ve konforlu bir süreçle yaşadıkları bu problemlerden kurtulabilirler.

Eğer psikolojik anlamda destek almanız gerektiğini düşünüyor ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız Hemen Bize Ulaşarak randevu alabilir, Uzman Psikolog Gamze Göktürk tarafından yapılacak kontrol ile tedavi planınızı oluşturabilirsiniz.

Aile ve Çift Terapisi Nedir?

İnsanların eşleriyle, ailesiyle veya çevresiyle olan ilişkilerini olumlu anlamda değiştirebilmek için Uzman Psikolog eşliğinde aldığı tedavi yöntemine Aile ve Çift Terapisi denir.

Aile ve Çift Terapisinde temel hedef kişinin ailesiyle, eşiyle, arkadaşlarıyla ve çevresiyle var olan ilişkilerini sağlıklı hale getirerek daha mutlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

Tedavi süreci sadece eşler arasında ise Çift Terapisi, tüm aile bireylerini kapsıyorsa Aile Terapisi olarak ifade edilmektedir. Her iki yöntemde amaç kişinin günlük hayatta en fazla zaman geçirdiği kişilerle sağlıklı vakit geçirmesidir.

Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

Günümüzde toplumun geniş bir kesiminde ailevi ve ilişkisel problemler görülebildiği için Aile ve Çift Terapisi oldukça yaygın uygulanan bir uygulamadır. Özellikle evli çiftler ve aileleri arasında oluşabilen bazı sorunların çözülmesinde bu terapi büyük rol oynamaktadır.

Aile ve Çift Terapisi alan kişiler veya alınması gereken durumlar arasında;

  • Evlilik birlikteliğinde ortaya çıkan bir takım problemler,
  • Şiddet veya duygusal istismar vakaları,
  • Çiftler arasındaki problemli ilişkiler veya boşanma durumu,
  • Aşırı kıskançlık ve güven kaybı yaşayan çiftler,
  • Günlük hayatındaki değişiklikler yaşayan kişiler, (Örneğin yaşadığı şehri veya işini değiştiren kişiler)
  • Aşırı miktarda alkol veya yasaklı madde kullanan bireyler,
  • Kişinin kendine zarar verici eylemleri,
  • Evlilik birlikteliği içerisinde öfke kontrol problemi yaşanması,
  • Cinsel sorunları bulunan çiftler,
  • Lohusalık depresyonu görülen kadınlar,
  • Evlilik öncesi tedirginlik yaşayan bireyler,
  • Ekonomik sıkıntıları bulunan kişiler,
  • Ölüm nedeniyle kayıp yaşayan ve yastan çıkamayan insanlar,
  • Depresyon ve Anksiyete gibi bozukluklar,
  • Yeme – İçme bozuklukları,
  • Ruh sağlığında sorunlar yaşanan çocuk, ergen ve yetişkin bireyler,
  • Fiziksel rahatsızlıkları bulunan kişiler,

gösterilebilir.

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile ve Çift Terapisi kapsamında uzmanlar tarafından uygulanan birçok farklı teknik bulunmaktadır. Bazı terapi yöntemlerinde problemin içerisinde bulunan tüm bireyler aynı seansta bir araya getirilirken bazı durumlarda çiftlerden sadece birisi seansa alınarak sırasıyla uzman tarafından dinlenirler.

Bazı Aile ve Çift Terapisi yöntemlerinde ise çekirdek aile dışında bireylerin dahi seansa katılması doğru olmaktadır. Aile ile birlikte yaşayan bir aile büyüğü de seansta dinlenebilir. Tüm bu durumlara Uzman Psikolog tarafından yapılan ilk terapide karar verilmektedir.

Bununla birlikte çocukların yaşadığı problemlere müdahale edilmek istediğinde aile bireyleri, sınıf öğretmeni, rehberlik öğretmeni, sosyal hizmet uzmanları gibi çocuğa temas edebilen kişiler Uzman Psikolog tarafından gerekli görülmesi halinde Aile ve Çift Terapisi seansına dahil edilebilirler.

Aile ve Çift Terapisi seans sayıları, seans süreleri ve katılımcılar vakanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ortalama vakalarda 4 ila 8 seanslık bir süreyle sonuç alınabilirken her seans yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Aile ve Çift Terapisi seansları Uzman Psikolog tarafından sağlanan tedavi ortamında gerçekleştirilebileceği gibi aile üyelerinin toplanması sıkıntılı oluyorsa online olarak da yapılabilmektedir.